De Kleine Arcana staat voor de kleinere gebeurtenissen in ons leven, de dagelijkse beslommeringen, onze kleine verdrietjes en twijfels,verliefdheden, onenigheden, etc. Situaties waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Deze Kleine Arcana bestaat uit 56 tarotkaarten, die verdeeld zijn in vier series: Staven, Bekers, Pentakels en Zwaarden. Deze vier series bestaan uit tien getalskaarten (1 t/m 10) en vier hofkaarten; Schildknaap, Ridder, Koningin en Koning. Zwaarden V

De Kleine Arcana komt dus overeen met het reguliere kaartspel dat we allemaal kennen. Toen ik als vijftienjarig meisje van mijn oma leerde waarzeggen met de gewone speelkaarten (zoals de Zigeuners vroeger deden) kwamen de betekenissen van de Staven overeen met die van de Klaveren, de betekenissen van de Bekers waren vergelijkbaar met die van de Harten, de betekenissen van de Pentakels leken op die van Ruiten en de Zwaarden op de betekenissen van Schoppen.


DE TAROTKAARTEN VAN DE KLEINE ARCANA:

STAVEN I

KANS - KRACHT - MOED - ENERGIE - NIEUWE IMPULS - GROEI - GELUK

Zelfontplooiing is dat wat je kunt doen om te groeien en jezelf te ontwikkelen.


STAVEN II

NEUTRALITEIT - BESLUITELOOSHEID - AFSCHERMEN - PASSIVITEIT - DESINTERESSE

Besluiteloosheid is het niet kunnen kiezen uit de opties die je hebt. Je weet nu niet zo goed hoe je moet handelen. Je wordt aangetrokken tot het nieuwe maar je wilt het oude eigenlijk nog niet opgeven. Het resultaat hiervan is dat je uiteindelijk helemaal niets doet.


STAVEN III

GROEI - GOEDE VOORUITZICHTEN - MIJLPAAL - ZEKERHEID - DUURZAAMHEID

Goede (voor)uitzichten krijg je als je een hele klim achter de rug hebt en nu op de top mag genieten van dat wat je in je (voor)uitzicht hebt. Er is na lange tijd weer zekerheid waar je op kunt rekenen. Deze mooie vooruitzichten hebben een uitwerking op langere termijn. De resultaten hiervan zijn betrouwbaar en duurzaam.


STAVEN IV

BLIJHEID - VREUGDE - OPENHEID - WELKOM HETEN EN GEHETEN WORDEN - FEEST - GENIETEN

Openheid is het bereid zijn te delen met anderen. Waar je ook komt, hier voel je jezelf welkom en zeker. Anderen zullen je blij en open tegemoet treden om een fijne tijd met je te delen.


STAVEN V

SPORTIVITEIT - SPEL - UITDAGING - KRACHTMETING - VERGELIJKEN - STRIJD

Vergelijken is kijken hoe anderen iets doen, wat ze kunnen en wat je zelf aan waardevolle talenten hebt. Ben je met meerderen dan kun je deze krachtmeting gerust aangaan. Het zal er eerlijk en sportief aan toe gaan. Ben je alleen en voer je een inerlijke strijd, blijf dan eerlijk tegenover jezelf.


STAVEN VI

OVERWINNING - SUCCES - ERKENNING - VREUGDE - BELONING

Beloning krijg je als je datgene gehaald hebt waar je je best voor hebt gedaan. Deze beloning geeft je het succes dat je verdient.


STAVEN VII

AANVALLEN - AFWEREN - BEDREIGING - ZELFHANDHAVING - TWEESTRIJD - BETERE POSITIE

Zelfhandhaving is soms nodig om de positie die je hebt ingenomen te verdedigen. Je wordt aangevallen en moet jezelf hier tegen weren. Als je goed gebruik maakt van je kwaliteiten, kun je rekenen op goede vooruitzichten.


STAVEN VIII

VERRASSING - ONVERWACHT - NIEUWE PRIKKELENDE IMPULSEN - GOEDE BERICHTEN - BEWEGING

Verrassing is dat wat je graag wilt, niet op durft te hopen maar toch komt. Toch zal het komen, eerder dan dat je dacht. Er hangt iets in de lucht dat zich spoedig kenbaar zal maken. De ontwikkeling is al in gang gezet maar jij hebt hier nog geen weet van.


STAVEN IX

OUD ZEER - GESLOTENHEID - VERWONDINGEN - OVERDREVEN VOORZICHTIG - TERUGVALLEN

Geslotenheid ontstaat doordat je jezelf overal voor afsluit. Je bent heel erg voorzichtig en houdt alles op afstand. Je hebt nog last van oud zeer en bent nu bang om weer gekwetst te worden.


STAVEN X

SOMBERHEID - TENEERGESLAGEN - OVERBELAST - GEEN PERSPECTIEF - ONHANDIGHEID - DRUK

Overbelasting ontstaat doordat je hoge eisen stelt aan jezelf en vindt dat je alles alleen moet doen. Je bent zo druk bezig met allerlei zaken bezig dat je uiteindelijk het doel niet meer ziet.


STAVEN PAGE

SCHILDKNAPEN ZIJN KANSEN DIE JE GEBODEN WORDEN VAN BUITENAF. ZE KOMEN OP JE AF. JE HOEFT ER NIETS VOOR TE DOEN.

Schildknaap van Staven bezorgt je een spannend voorstel waar je graag warm voor wilt lopen. Dit voorstel zorgt voor nieuw enthousiasme en misschien zelfs voor een zeer verhitte ervaring. Je kunt gerust op dit voorstel ingaan, het zal je de kans geven te groeien.


STAVEN RIDDER

VERHITTE SFEER - LEVENSLUST - WARMTE - HARTSTOCHT - TEMPERAMENT - ONGEDULD

Deze sfeer zal er voor zorgen dat je gedrag redelijk onbeheersbaar en temperamentvol is. Het is een verhitte sfeer die je aansteekt om dingen op een heftige manier te willen doen.


STAVEN KONINGIN

DAADKRACHT - ACTIVITEIT - ENERGIEK - DYNAMISCH - LEVENSLUSTIG - ZELFONTPLOOING ZELFVERTROUWEN

Zelfvertrouwen is geloven is jezelf en je kwailteiten. Deze vrouw weet wat ze wil en weet het vaak ook, door haar wilskracht, voor elkaar te krijgen.


STAVEN KONING

DAADKRACHT - ZELFVERTROUWEN - LEVENSLUST - MACHT - DYNAMIEK - WILSKRACHT - ZELFONTPLOOIING

Wilskracht is de kracht die je in je hebt om iets vol te houden of door te zetten. Deze man weet wat hij wil en weet het vaak ook, door zijn wilskracht, voor elkaar te krijgen.


PENTAKELS I

KANS - MATERIEEL - GELUK - VRUCHTBAARHEID - RIJKDOM - GEZONDHEID - BELONING

Vruchtbare bodem is dat wat je kunt gebruiken om alles op te laten groeien en bloeien. Ook in jou is een potentie aanwezig om vervulling en geluk te vinden.


PENTAKELS II

AANPASSEN - SPELEN - FLEXIBILITEIT - HANDIG - MEERDERE MOGELIJKHEDEN - LEVENSSTROOM

Aanpassen is omgaan met het leven zoals het komt en meedeinen met de beweging die het maakt. Je staat ontspannnen in het leven en geniet van meerdere dingen tegelijk. Je kunt makkelijk omgaan met de veranderingenin het leven die komen. Keuzes maken is op dit moment nog niet aan de orde. Je wilt je niet binden, liever kijk je wat er allemaal nog meer mogelijk is.


PENTAKELS III

HOGER NIVEAU - GROEI - EXAMEN - KWALIFICATIE - BEKWAAMHEID - PROEF - OVERWINNEN

Kwalificatie is voldoen aan de eisen die aan je gesteld worden en laten zien dat je de kennis en vaardigheden bezit. Je wijsheid, inzicht en kennis zijn nu genoeg ontwikkeld om door te groeien naar een volgende fase in je leven.


PENTAKELS IV

STAGNATIE - VASTZITTEN - OVERDREVEN VOORZICHTIG - VASTHOUDEN - BEZIT - KRAMPACHTIG - VERSTARRING

Vasthouden doe je omdat je gierig bent en niet openstaat voor de ruimte die het leven nodig heeft. Je bent bang voor verandering omdat je denkt dat je datgene kwijtraakt wat je dierbaar is. Juist door de stroom van het leven te stagneren maak je alles kapot. Loslaten wil niet zeggen dat je het meteen kwijt bent. Het maakt ook tijd en ruimte vrij voor jezelf.


PENTAKELS V

GEBREK - ARMOEDE - ONTBERING - CRISIS - TEKORT

Ontbering is het gemis van dat wat je een goed gevoel geeft of gelukkig maakt. Er is van alles te weinig. Je voelt je rot en misdeeld. Je komt terecht op een wankele bodem en kunt op dit moment beter rekening houden met een schraal resultaat. Als je goed kijkt zie je dat er warmte en hulp wordt geboden.


PENTAKELS VI

GEVEN EN NEMEN - GENEROSITEIT - GROOTMOEDIG - EDEL - NOBEL - TOLERANTIE - HULPVAARDIG

Edelmoedig ben je, als je de kracht hebt om aan de ander te geven en open staat om van de ander te ontvangen. Geven en nemen zorgt voor de juiste balans van beide weegschalen. Op deze manier blijft het evenwicht bewaard.


PENTAKELS VII

LANGZAME GESTAGE GROEI - GEDULD - KIEMEN - GOED RESULTAAT - TIJD - ONTWIKKELING

Langzame groei is een ontwikkeling die veel tijd nodig heeft om tot bloei te komen. Het resultaat dat je kunt verwachten zal goed en betrouwbaar zijn, als je het geduld op kunt brengen.


PENTAKELS VIII

NIEUW BEGIN - START - LEERLING - GOEDE RESULTATEN

Nieuw begin is het moment waar je voor komt te staan als je nog geen vaardigheden of kennis hebt. Je bent weer een leerling. Je gaat als het ware weer terug naar de leerbanken om iets nieuws onder de knie te krijgen. Alleen dat is de manier om (het) meester te worden.


PENTAKELS IX

GELUK - KANS - GUNSTIG MOMENT - WINST - RIJKDOM - SUCCES

Gunstig moment kun je pakken als het komt en, belangrijker nog, als je er voor durft te gaan. Durf het ijzer te smeden als het heet is. Benut het gunstige moment dat het leven je nu biedt. Het geluk zal juist nu in je voordeel uitwerken.


PENTAKELS X

RIJKDOM - ZORGENLOOS - ZEKERHEID - TEVREDENHEID - STABILITEIT - OVERVLOED

Rijkdom heeft voor iedereen een andere betekenis en is op meerdere menieren uit te drukken. De waarde die jij aan rijkdom geeft heeft te maken met dat wat voor jou heel belangrijk is. Je bent aangekomen op een punt waarin je een overvloed van alles hebt bereikt. Misschien ben je zo verzadigd met van alles en nog wat dat je geen oog meer hebt voor jouw eigen rijkdom.


PENTAKELS PAGE

SCHILDKNAPEN ZIJN KANSEN DIE JE GEBODEN WORDEN VAN BUITENAF. ZE KOMEN OP JE AF. JE HOEFT ER NIETS VOOR TE DOEN.

Schildknaap van Pentakels bezorgt je een concrete aanbieding die haalbaar en betrouwbaar is. Je kunt met een gerust hart op deze aanbieding in gaan. Het zal je dat bieden wat je nu op dit moment zo graag wil.


PENTAKELS RIDDER

NUCHTERHEID - STANDVASTIGHEID - DEGELIJKHEID - DUURZAAMHEID

Deze sfeer geeft je zekerheid en houvast waar je op kunt vertrouwen. Hij biedt je de stevige fundering onder je voeten waarop je jezelf veilig kunt voelen.


PENTAKELS KONINGIN

STABILITEIT - NUCHTER - REALITEITSZIN - ACTIEF - STANDVASTIGHEID - TROUW - GEDULD - ZINNELIJK GENOT

Authenticiteit geeft aan dat alles echt is, origineel is of van nature zo moet zijn. Deze vrouw weet wat zij wil en zij weet ook hoe zij haar wensen kan realiseren. Ze heeft een aardse instelling, staat dicht bij de natuur en weet er op een fijne manier van te genieten.


PENTAKELS KONING

STABILITEIT - NUCHTER - REALITEITSZIN - ACTIEF - STANDVASTIGHEID - TROUW - GEDULD - ZINNELIJK GENOT

Realiteitszin is met beide benen op de grond staan en weten wat wel en wat niet haalbaar is. Deze man weet wat hij wil en hij weet ook hoe hij zijn wensen kan realiseren. Hij heeft een aardse instelling, staat dicht bij de natuur en weet er op een fijne manier van te genieten.


KELKEN I

KANS - GEVOEL - LIEFDE - GELUK - VERVULLING GROEI - HARMONIE.

Vervulling is dat wat je het diepst raakt en je hart vult met liefde. Ook in jou is een potentie aanwezig om vervulling en geluk te vinden.


KELKEN II

LIEFDEVOLLE TEGEMOETKOMING - ONTMOETING - VERBINDING - VERENIGEN VERZOENING

Verzoening is het goed maken van dat wat fout zat. Liefdevol de ander tegemoet treden, kun je op verschillende manieren doen, belangrijkste is dat je het doet.


KELKEN III

FEEST - DANKBAARHEID - VREUGDE - GOEDE RESULTATEN

Dankbaarheid is erkentelijk zijn voor datgene wat je toekomt, of iets is voldoening gevend.


KELKEN IV

BEDRUKTE STEMMING - MOPPEREN - SOMBER - OVERVERZADIGD - KOPPIGHEID - ONTEVREDENHEID - JEZELF AFSLUITEN

Oververzadigdheid geeft aan dat er teveel van het goede aanwezig is, waardoor het je niet meer kan bekoren. Je bent somber en ontstemd, er is geen uitdaging en interesse meer in datgene wat je eerst zo lief had en graag wilde hebben. Nu ben je alleen nog maar ontevreden en aan het mopperen. Nieuwe kansen worden je geboden, als je bereid bent om ze te zien.


KELKEN V

VERDRIET - PIJN - DROEVIGE STEMMING - MELANCHOLIE - TRANENDAL - STEUN - HULP

Verdriet is de pijn in je hart die je voelt zonder echt klachten te hebben. Je bent aangekomen bij iets waar je met veel verdriet afscheid van moet nemen. Iets wat veel betekende is nu, mede door je eigen houding, stuk.


KELKEN VI

FIJNE HERINNERINGEN - WENSEN VAN VROEGER - DROMEN - OUDE BEKENDEN - VERLEDEN - OORSPRONKELIJKE DOELEN

Verleden. Wat is geweest, is voorbij. Het komt nooit meer terug maar is nog steeds altijd aanwezig. De ontmoeting met je verleden, een persoon die je ineens weer terug ziet of een situatie die je ergens aan terug laat denken.


KELKEN VII

ILLUSIE - VERHOOGDE WAARNEMING - ROZE WOLK -VERLIEFDHEID - SCHIJN - MISLEIDING - IDEAALBEELD - FANTASIE - DROMEN - VISIOEN - BETOVERING

Illusie is de te hoge verwachting die je hebt. Deze komt niet overeen met de werkelijkheid. Je kijkt met een verhoogde waarneming naar de werkelijkheid en hebt hierbij een te mooi beeld, de roze bril. Wanneer je uit je roes van betovering ontwaakt kun je de werkelijkheid weer zien.


KELKEN VIII

PIJNLIJK VERTREK - MOEILIJK AFSCHEID - NIEUWE WEGEN - LOSLATEN - BEZWAARD GEVOEL - VASTBERADEN

Moeilijk afscheid is er voor kiezen om datgene los te laten wat je eigenlijk niet wil opgeven. Je laat dat wat je zo goed kent, het vertrouwde, achter je om nieuwe wegen in te slaan. De nieuwe weg die je inslaat is nog onbekend en je weet niet waar deze naar toe leidt.


KELKEN IX

LEVENSVREUGDE - GENIETEN - FEEST - ZORGELOOSHEID - GOEDE TIJDEN - VERWENNERIJ

Goede tijden. Dit is de periode waarin alles op rolletjes loopt en je voor de wind gaat. Je kunt, zonder zorgen of verder diepgang, heerlijk genieten van alles. Je treedt mensen in je omgeving op een vriendelijke manier tegemoet en vindt het leuk om tijd met ze door te brengen.


KELKEN X

LIEFDE - HARMONIE - VERVULLING - GEZAMELIJK GELUK - FAMILIE - GEBORGENHEID - VERTROUWEN

Geborgenheid kun je alleen vinden op een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn, waar je veilig bent en waar je thuishoort.


KELKEN PAGE

SCHILDKNAPEN ZIJN KANSEN DIE JE GEBODEN WORDEN VAN BUITENAF. ZE KOMEN OP JE AF. JE HOEFT ER NIETS VOOR TE DOEN

Schildknaap van Bekers bezorgt je een liefdevol gebaar wat je innerlijk diep raakt. De ander zal je tegemoetkomen en emotionele steun bieden. Het is een gebaar van liefde, vrede en verzoening. Het gebaar zal van de ander komen en jij zult hier dankbaar op reageren.


KELKEN RIDDER

VREDE - LIEFDE - VRIENDELIJKHEID - ROMANTISCHE SFEER

Deze sfeer zal je goed doen en je gevoel diep aanraken. Het zal je gevoel verwarmen en er voor zorgen dat je heerlijk kunt genieten.


KELKEN KONINGIN

GEVOELSKRACHT - EMPATISCH VERMOGEN - DIEPGAANDE GEVOELENS - INNERLIJKE EMOTIES

Empathie is de kracht om gevoelens van anderen waar te nemen of aan te voelen. Deze vrouw heeft de kracht diepgaande, innerlijke gevoelens aan te raken, bij haarzelf en bij anderen.


KELKEN KONING

GEVOELSKRACHT - EMPATISCH VERMOGEN - DIEPGAANDE GEVOELENS - INNERLIJKE EMOTIES

Empathie is de kracht om gevoelens van anderen waar te nemen of aan te voelen. Deze man heeft de kracht diepgaande, innerlijke gevoelens aan te raken, bij hemzelf en bij anderen.


ZWAARDEN I

KANS - HELDERHEID - DUIDELIJKHEID - ANALYSEREN - BESLISSING

Duidelijkheid is dat wat je kunt krijgen door zaken te analyseren zonder daarbij het grote geheel uit het oog te verliezen. Helderheid is nodig om de juiste beslissing te nemen.


ZWAARDEN II

DUALITEIT - TWEESTRIJD - TWIJFEL - AFGESLOTEN VAN GEVOEL

Twijfel is het niet kunnen kiezen tussen de mogelijkheden die je hebt. Je kunt niet tot een beslissing komen omdat je geen goede benadering van de situatie hebt. Je probeert alleen met je verstand tot een keuze te komen. Het is beter om je verstand wat meer los te laten. Op deze manier krijgt je gevoel wat meer ruimte zodat alles weer in balans komt.


ZWAARDEN III

BESLISSING TEGEN GEVOEL IN - HARTZEER - VERDRIET - LOSMAKEN - PIJNLIJKE INZICHTEN

Hartzeer is de pijn die je voelt wanneer je verstand 'nee' en je gevoel 'ja' zegt. De beslissing wordt alleen genomen omdat het 'beter' is, niet omdat je het zo graag wilt. Je ogen zijn open gegaan, je hebt inzcht in de situatie gekregen die je pijn doet. Het is tijd om verstandig te zijn.


ZWAARDEN IV

GEDWONGEN RUST - STILSTAND - PAUZE - NON-ACTIEF - STILTE

Non-actief wil zeggen dat je buiten werking bent. Alles staat stil en je kunt er gen beweging meer in krijgen. Het enige dat je kunt doen is wachten totdat de omstandigheden zo veranderen dat je weer aan de slag kunt.


ZWAARDEN V

GEMEENHEID - CONFLICT - LAAGHEID - ACHTERBAKS - VERNEDERING - HAAT - GEWELD - WOEDE

Gemeenheid is dat wat je opzettelijk doet om de ander pijn te doen. Je wilt per se winnen en bent bereid om daar onzuivere middelen voor in te zetten. Toch zal dat jou uiteindelijk niet het goede gevoel geven dat je graag wilde.


ZWAARDEN VI

NIEUWE OEVER - VERANDERING - LOSLATEN VAN HET OUDE - GEMENGDE GEVOELENS - AFSCHEID

Verandering zal er zijn als het oude weg is en niet meer terug kan komen. Iedere verandering heeft een periode waarin onzekerheid en onbehagelijke gevoelens overwonnen moeten worden. Het is tijd om je remmingen te overwinnen en de stap te zetten.


ZWAARDEN VII

GEWIEKSTHEID - LIST EN BEDROG - GENIEPIG - ER TUSSENUIT KNIJPEN - GEHAAIDHEID - VALS SPELEN - ONBETROUWBAARHEID

Gewiekstheid is de slimheid en het gemak waarmee je overal tussendoor glipt. Soms kun jij, of een deel van jou, het daglicht niet verdragen. Dan knijp je er stilletjes tussenuit. Door anderen, of jezelf, maar wat wijs te maken.


ZWAARDEN VIII

REMMINGEN - BELEMMERING - BUITENGESLOTEN - BEPERKING - ONDERDRUKKING

Onderdrukken is datgene naar beneden duwen wat graag aan de oppervlakte wil komen. In enkele gevallen is het goed om jezelf "in de hand te houden". Dit kan voor een bepaalde periode. Voor langere tijd zal het je uiteindelijk niet ten goede komen.


ZWAARDEN IX

SCHULDGEVOEL - SLECHT GEWETEN - SLAPELOZE NACHTEN - ZORGEN - KWELLINGEN - SCHAAMTE - VERDRIET - BEROUW

Slecht geweten krijg je als je dingen doet waarvan je weet dat ze eigenlijk niet horen. Je angsten en je verdriet hebben je in de tang. Het enige wat dit kan wegnemen is met jezelf in het reine komen.


ZWAARDEN X

EINDSTREEP - AFSCHEID - LOSLATEN - GEFORCEERD EINDE

Eindstreep veroorzaakt een breuk daar waar de lijn getrokken wordt. Deze breuk wordt rigoreus met de kracht van het verstand geforceerd. Wat er na de breuk komt is niet duidelijk, een bezwaard gevoel of opluchting


ZWAARDEN PAGE

SCHILDKNAPEN ZIJN KANSEN DIE JE GEBODEN WORDEN VAN BUITENAF. ZE KOMEN OP JE AF. JE HOEFT ER NIETS VOOR TE DOEN.

Schildknaap van Zwaarden bezorgt je stekelige opmerkingen waarvan je, als je wilt, kunt leren. Anderen zullen kritiek op je hebben. Als je hier gelaten mee omgaat en er goed naar luistert, zul je wijzer worden.


ZWAARDEN RIDDER

AFKOELING - KOUDE - CONFLICT - STRIJD - OORLOG - WRAAK - KRITIEK

Deze sfeer zorgt voor een afkoeling van warme gevoelens, heftige strijd, gemeenheden en conflicten. Het kan leiden tot opheldering van lang gekoesterde wrok of een flinke ontnuchtering.


ZWAARDEN KONINGIN

VERSTAND - SLIM - HANDIG - ANALYSEREN - ONAFHANKELIJK - TEGENSTRIJDIG - LOGICA

Logisch denken is de kennis van de juiste opeenvolging van oorzaak en gevolg. Deze vrouw weet wat ze wil en weet, door gebruik te maken van haar verstand, zichzelf vrij te maken van afhankelijkheid.


ZWAARDEN KONING

VERSTAND - SLIM - HANDIG - ANALYSEREN - ONAFHANKELIJK - TEGENSTRIJDIG - LOGICA

Logisch denken is de kennis van de juiste opeenvolging van oorzaak en gevolg. Deze man weet wat hij wil en weet, door gebruik te maken van zijn verstand, zichzelf vrij te maken van afhankelijkheid.