Kleuren in de tarot


In de Tarot hebben kleuren een belangrijke betekenis. Kleuren in de tarotkaarten leggen de nadruk op bepaalde elementen van een tarotkaart waardoor we de betekenis ervan beter kunnen begrijpen of nuanceren. Ontdek welke kleuren welke betekenis hebben; zo kun je onderstaand lijstje gebruiken wanneer je wat dieper naar de kaarten wil kijken bij jouw tarotlegging.

Kleuren in de tarot Blauw

Blauw in de tarot staat voor verlangen, onverschilligheid, sentiment of koelheid. Zo kun je bijvoorbeeld van het blauwe hoedje van de Staven Page afleiden dat hij berekenend en koel is; hij houdt zijn hoofd erbij. Ook is blauw de kleur van de ziel en religie; een kleur van empathie, rust en zelfonderzoek. Een tarotkaart die blauw bevat maant je om tot rust te komen, in jezelf te keren en harmonie te vinden met jouwzelf en jouw omgeving. Blauw toont je een sterke vrouwelijke kracht die staat voor spiritualiteit. Het staat voor de waarheid en vertrouwen.

Geel

Geel is in de Tarot vaak de kleur van vreugde. Je ziet vaak dat luchten geel zijn. Een voorbeeld hiervan is de tarotkaart Staven vier. Ook kan Geel staan voor bewustzijn (als te zien aan de gele lucht van de Magiër), geestelijke spanning of jaloezie. Tevens is geel de kleur van het licht, het verstand en de geest. Ook is het de kleur van stralende energie en vrolijkheid. Geel staat voor verbeeldingskracht, enthousiasme, scheppend vermogen en creativiteit. Geel geeft je kracht en zin in avontuur.

Goud

Regelmatig vind je goud als element terug in de tarotkaarten. Meestal zijn het de koningen en koninginnen die een gouden kroon dragen. Goud toont je bewustzijn. Maar net zoals geen kan het je ook afgunst laten zien. Tarotkaart de Hogepriester laat ook een gouden kroon zien, deze staat hier voor bewustzijn. Eeuwigheid, eer en glorie kunnen ook betekenissen zijn dan dit element.

Grijs

Grijs in een tarotkaart staat voor de staat van onbewustzijn in iemand. Een mogelijkheid is dat er zaken spelen die we niet direct met onze ogen kunnen opmerken. Ook kan het wijzen op een bewuste onverschilligheid waarbij we geen vooroordelen hebben. De grauwe, grijze lucht bij de gehangene is hier een mooi voorbeeld van. Grijs is de kleur van de neutraliteit, evenwicht, harmonie en wijsheid. De wijsheid is er niet eentje van spontane ingevingen maar van een mettertijd opgedane ervaring.

Groen

De groene kleur in de tarot kan duiden op jeugdigheid, liefde, genezing, levendigheid en vitaliteit. Ook kan het staan voor onervarenheid of onvolwassenheid zoals je bijvoorbeeld kunt zien aan de Pentakels Page. Niet alleen het landschap maar ook de kleding van deze schildknaap zijn groen en duiden op onvolwassenheid en jeugdigheid.

Lichtblauw

Vele luchten in de tarot zijn lichtblauw. Dit staat symbool voor helderheid en openheid. Een mooi voorbeeld hiervan is de Zwaarden Aas waarbij je kunt zien dat de helblauwe lucht staat voor helderheid en transparantie.

Oranje

Oranje wijst naar vitaliteit en warmte. De staven tien is hiervan een prachtig voorbeeld; de arbeider steekt als zijn energie, levensvreugd en vitaliteit in zijn werk.

Paars

Paars is de tarot-kleur die staat voor het kosmisch bewustzijn. Voorbeeld hierbij is de paarse sluier die gedrapeerd is rond de naakte dame in de tarotkaart 'De Wereld'

Bruin

Bruin is de kleur van de aarde en hoort hier dan ook bij. Het planten of zaaien in vruchtbare, bruine aarde om groei te bewerkstelligen. Bruin is een kleur die staat voor het verzoeken van speciale gunsten en het verstevigen van vriendschappen en relaties. Voorbeelden van deze aardse zaken zijn; geld, carriere en eigenwaarde.

Roze

Roze in de tarot; De kleur van Venus. De kleur van deze planeet is, net zoals rood, de kleur van de liefde. Maar nu van mens tot mens, zoals moeder- en vaderliefde. Ook platonische liefde hoort daartoe. Roze in de tarot heeft te maken met romantiek, heling van emoties, verstevigen van wilskracht, voor het krijgen van genegenheid en partnerschap in huwelijk. Roze is de kleur van zachtzinnigheid, vrolijkheid, blijdschap, schoonheid en vriendelijkheid.

Koper

In het verleden werden munten van koper gemaakt. Koper is dan ook sterk verbonden met zakelijke vraagstukken. Je gebruikt deze kleur om je financiële situatie te verbeteren, om te groeien in jouw huidige functie of vruchtbaar zijn in zaken en alle geldelijke doelen.

Rood

Een tarotkaart met rode accenten staat voor het hart, de liefde, mentaliteit, passie en aanleg. De Staven Ridder is hier een mooi voorbeeld van; hij staat door zijn gigantische wilskracht in vuur en vlam. Zijnde de kleur van hartstocht en levensenergie staat rood ook voor actie, kracht, passie, lust en begeerte. Rood is een sterk mannelijke kracht die vooral op ambitie en macht op de materiële wereld gericht is.

Wit

Wit is in de Tarot de kleur van het begin, zuiverheid en licht. Er is nog niks bepaald zoals je bijvoorbeeld mooi kunt zien bij ' De Dwaas', de eerste kaart in de Tarot. Wit staat hierdoor in verbinding met het goddelijke vanwege het feit dat al het leven vanuit dit 'niets' gecreëerd is. Ook staat wit in een tarotkaart voor genezing, verblinding, voltooiing of een nieuw intellectueel terrein. Wit toont het abstract denken en de spirituele en geestelijke vermogens.

Zwart

De kleur zwart staat in de tarot voor het onbekende of een emotionele- of mentale duisternis. Als je kijkt naar Zwaarden tien kun je dit emotionele gewicht goed ontwaren; de lucht aldaar is omringd met duisternis welke staat voor een groot verdriet. Het is de kleur van de duisternis, onbewustheid, mysterie of negativiteit. Zwart verteld je dat er sprake is van ontkenning of dat je afstand moet nemen (en houden). Zwart laat je onzekerheiden en angsten zien.

Meer doen met de tarotkaarten?Dagkaart van dinsdag: Liefde

Als de kaart Liefde naar jou toe komt nodigt ze je uit. Ze nodigt jou uit om deze energie in jouw handelen, spreken en denken tot uitdrukking te brengen. Als je haar voelt en je door haar laat leiden stroomt je leven als in weldadige cirkels. Duurzaam en warm. Als je het even niet meer weet stel je dan de volgende vraag; wat zou liefde doen ?

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogste van de nieuwste orakels en kaartleggingen en maak kans leuke spirituele artikelen die we regelmatig weggeven !

© 2024 Online Orakels