De Tarot van Marseille


De oorsprong van de Tarot van Marseille

De tarot van Marseille is een van de oudste decks met tarotkaarten die er ooit gemaakt zijn. Ze kwamen voor het eerst voor rond 1500 in Frankrijk. Ze ware ingevoerd geraakt via Italië. Oorspronkelijk werden deze vermoedelijk gemaakt voor het vermaak van Noord-Italiaanse vorstenhuizen. Verbazend genoeg werden de kaarten pas als magisch gezien bijna 4 eeuwen later. Toen pas kregen ze een symbolische betekenis van wijsheid en individueel inzicht. Voorheen werden deze kaarten vooral gebruikt als speelkaarten. Heden ten dage is er nog maar een kaartenmaker in Marseille overgebleven, Phillipe Camoin geheten. De geschiedenis van de Tarot is altijd erg mystiek en mysterieus gebleven. Tarot wordt nog steeds gelinkt aan heksen, tovenaars of zigeuners.

Tarot de Marseille

Waaruit bestaat dit tarotdeck

Deze set kaarten bestaan uit 78 kaarten, ze worden in de groepen de ‘Grote Arcana’ en de Kleine Arcana’ verdeeld. De Grote Arcana oftewel troefkaarten bestaan uit 22 kaarten, de Kleine Arcana ook wel kleine kaarten genoemd bestaan uit 56 kaarten.

De grote Arcana bestaat dus uit 22 kaarten, deze worden ook wel eens Triofni of Atouts genoemd. Pas na 1680 kwamen er alchemistische en esoterische elementen in voor, voorheen waren deze middeleeuws en christelijk geïnspireerd. De meest bekende versie, ontworpen door Paul Marteau in 1930, wordt nog steeds gemaakt door Grimaurd. Ook de kleuren in de kaarten hebben een symbolische en esoterische meerwaarde. Een erg oude kaarten set, de Visconti tarot heeft geen nummering op deze reeks kaarten.

De kleine Arcana telt 56 kaarten, deze set bestaat uit vier verschillende ‘kleuren’. Niet echt letterlijk verschillende kleuren, meer figuren. Deze zijn Zwaarden, Bekers, Munten en Staven of Stokken. Deze reeksen tellen elk 10 kaarten. Er zijn ook telkens vier hofkaarten: Knecht, Ridder, Koningin en Koning.

Tarot van Marseille, uniek of een mysterie?

Wat ook interessant is is dat deze tarotset de kaarten elf en acht heeft omgedraaid. De kaart acht staat normaal voor 'kracht', de kaart elf staat dan weer voor 'gerechtigheid'. Waarom deze twee zijn omgedraaid weet niemand zeker. Arthur Waite was diegene die deze volgorde heeft gewijzigd. Men denkt dat dit is geweest vanwege de dierenriem, op kaart kracht staat een leeuw en kaart gerechtigheid staat een weegschaal. Aangezien de leeuw voor de weegschaal verschijnt, is dit een mogelijke verklaring. Tarot van Marseille laat op veel vlakken iets unieks zien, wat bij andere kaarten niet voorkomt. Bij onze collega's van Zebo's Tarot kun je ook kaartleggingen doen met dit authenthieke tarotdeck.Dagkaart van dinsdag: Liefde

Als de kaart Liefde naar jou toe komt nodigt ze je uit. Ze nodigt jou uit om deze energie in jouw handelen, spreken en denken tot uitdrukking te brengen. Als je haar voelt en je door haar laat leiden stroomt je leven als in weldadige cirkels. Duurzaam en warm. Als je het even niet meer weet stel je dan de volgende vraag; wat zou liefde doen ?

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogste van de nieuwste orakels en kaartleggingen en maak kans leuke spirituele artikelen die we regelmatig weggeven !

© 2024 Online Orakels