Tarot en sjamanisme; welke overeenkomsten?


Tarot is een veelgebruikt hulpmiddel. Er is meestal geen enkele overeenkomt tussen mensen die de tarotkaarten gebruiken behalve de tarotkaarten zelf. Een van de zaken die de manier van het gebruik van de kaarten vormt is hun levensovertuiging. De structuur van de tarot maakt hem erg geschikt als kaart voor vele overtuigingen, inclusief de sjamanistische overtuiging met haar gebruiken. Zoals het geval met vele levenswijzes en -overtuigingen zijn er verschillende parallellen te ontdekken tussen het sjamanisme en de tarot. Deze overeenkomsten zijn niet uniek voor de tarot en het sjamanisme. Je kan, en vele gingen je voor, overeenkomsten ontdekken tussen de tarot en andere levenswijzes in de wereld.

Sjamanisme en Tarot

Welke overeenkomsten kunnen we zien tussen de tarot en het sjamanisme:

1. Structuur (kosmologie)

Tarot is gestructureerd; Grote Arcana, Kleine Arcana, vier kaartkleuren genummerde kaarten en figuurkaarten. Sjamanisme heeft ook een basiskosmologie (gedeelde structuur van de wereld) die bestaat uit De bovenwereld, de middenwereld en de onderwereld. Het maakt ook onderscheid tussen 'gewone' realiteit en de 'spirituele' realiteit. Het gaat te ver om te zeggen dat dit onderscheid direct gerelateerd is. De overeenkomst is dat ze een specifieke structuur aanbrengen en dat dat hetgeen is wat ons helpt te begrijpen, omschrijven en te praten over onze ervaringen.

2. Een manier om (goddelijke) antwoorden te vinden

Een van de meest populaire toepassingen van de tarotkaarten is in tarotleggingen. Deze kaartleggingen zijn een manier voor mensen om antwoorden, inspiratie en begeleiding te vinden. Reizen in het sjamanisme zijn daar de manier om de reiziger antwoorden, inspiratie en begeleiding te vinden. Een andere overeenkomst is dat je een tarotlegging voor zowel jezelf als voor een ander kan doen, dit kom je ook tegen bij de reizen in het sjamanisme.

3. Benadering

Zowel de tarot als de sjamanistische reis zijn afhankelijk van de bedoelingen van de zoekende, de duidelijkheid van de vraag en de vermogens van de beoefenaar als het gaat over het interpreteren en herkennen van symbolen. Een verschil tussen beide is dat sommige tarot-lezers meerdere antwoorden kunnen geven op basis van een tarotlegging terwijl bij een sjamanistische reis maar een enkele vraag aan bod komt.

4. Invloed van de beoefenaar

Sommige tarotlezers zijn het erover eens dat er een basisbetekenis is van elke tarotkaart (alhoewel niet iedereen het hierover eens is), maar zelfs binnen het bereik van deze basisbetekenissen brengt een tarotlezer zijn of haar eigen interpretatie in bij een tarotlegging. Gelijkaardig is er een gedeeld symbolisme onder de sjamanistische reizigers. Zo heeft bijvoorbeeld de basis voor sjamanistische studies een onderdeel wat zich toelegt op het in kaart brengen van de spirituele realiteit. De meeste mensen die reizen in sjamanistische zin interpreteren hun ervaringen, zij het voor zichzelf of voor een ander, gebaseerd op hun persoonlijke relaties met de entiteiten die ze tegen komen en de ervaringen die ze hebben.

De meeste tarotlezers vertalen de kaarten in hun moedertaal zodat de interpretatie te begrijpen is voor degene waarvoor de tarotkaarten gelegd worden. Beoefenaars van het sjamanisme, wanneer ze voor een ander bezig zijn, zullen vaak hun geïnterpreteerde bericht geven zonder uit te leggen wat ze ervaren hebben tijdens de reis.

5. Heling

Zowel tarotlezers als sjamanistische beoefenaars zullen in het algemeen goed willen doen om heling en aanmoediging te geven en om te troosten waar het kan. De intentie is om te helpen en de meeste werken hard om de ontdekte informatie te kunnen geven. Of dit nu in een tarotlegging of tijdens een reis is, het zal altijd gebeuren met liefde en respect.Dagkaart van zaterdag: Het weten

Ken je het ? Het is 'Het Weten' dat je niet kunt verklaren. Het is het maken van de koppeling met het universum, het collectieve. Je weet. Maar niet met je verstand. Dit weten heeft niks te maken met materialistisch en ego te maken. Het voelt genadig en je doet het met je hart. Soms zie je het maar niet met je ogen. Als je weten trekt, herinner je dit dan (weer).

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogste van de nieuwste orakels en kaartleggingen en maak kans leuke spirituele artikelen die we regelmatig weggeven !

© 2023 Online Orakels